Hotstone massage

De hotstone massage is oorspronkelijk afkomstig van de Indianen. Zij gebruikten vroeger opgewarmde lavastenen om (chronische) pijnen te behandelen. De Indianen gebruikten zoals gezegd vulkanische stenen, die door de eeuwen heen zijn glad gepolijst door erosie van water en zand. De stenen werden geselecteerd op basis van gewicht en vorm. De Indianen spraken bij deze stenen van de 4 elementen, waarvan zij dachten dat de stenen door zijn gevormd: Water, Wind, Vuur en Aarde.

Hoe wordt deze massage gedaan?

De stenen komen uit een verwarmd waterbad en hebben een temperatuur van ca. 45 graden. Ik gebruik hiervoor basaltstenen. Basalt is gestolde lava. Ze zijn door hitte ontstaan. Het is een hard en ijzerhoudend, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. De stenen houden daardoor de warmte goed vast. De stenen die ik in mijn praktijk gebruik komen uit zee of stromende rivieren in vulkanische gebieden. Ze zijn door de natuur glad, rond en wat plat gevormd. De stenen hebben géén bijzondere geneeskrachtige werking, wél natuurlijke kracht en energie.

Eerst worden een aantal stenen op een deel van het lichaam neergelegd. De warmte dringt tot ongeveer 3-4 cm door in het spierweefsel. De bloedcirculatie neemt toe door verwijding van de bloedvaten. Het Lymfesysteem wordt geactiveerd. Hierdoor kan een behandeling met warme stenen ontgiftend, afvoerend, pijnverlichtend, stressverlichtend en ontspannend werken. Ook worden spieren soepeler door de warmte. Ze zijn daardoor beter te masseren.

Door de stenen op specifieke plaatsen te leggen, kan het warmte-effect ook doelgericht toegepast worden. Vervolgens masseer ik een ander deel van het lichaam met warme, etherische olie. Ik masseer afwisselend met of zonder stenen, waarbij ik lange, rustige en cirkelvormige strijkingen gebruik. Als er op een plek warme stenen liggen en op een andere plek gemasseerd wordt, doen de stenen én mijn handen gelijktijdig hun werk. Vervolgens masseer ik het deel van het lichaam waar eerst de stenen op lagen. Door de combinatie van warmte en beweging kan ik dieper in het spierweefsel komen, wat de massage effectiever maakt. Naast warme stenen, kan ik ook gebruik maken van koude stenen tijdens de massage. Dit gaat altijd in overleg.